WE program zet zich in om mensenrechtenschendingen in supply chains wereldwijd te stoppen. WE program faciliteert een voortdurende dialoog tussen alle belanghebbenden in de fabrieken – werknemers, management, eigenaren en de kopers – om zo veilige, eerlijke en conforme arbeidsomstandigheden te realiseren.
Ongeveer 450 miljoen mensen zijn werkzaam in wereldwijde supply chains. Ondanks de brede consumentenvraag naar meer ethische praktijken, strikte regelgeving en corporate inspanningen, blijven mensenrechtenschendingen, dwangarbeid en milieuvervuiling diepgeworteld in deze ketens. Corporaties reageren vaak door hun leveringsketens te auditeren, maar deze missen veelal de onderliggende systeemproblemen.
WE program werkt samen met fabrieken die tussen de 50 en 25.000 mensen in dienst hebben, en actief zijn in sectoren zoals de kleding- en textielindustrie, duurzame goederen, houtbewerking en metaalbewerking en die door de corporate kopers als ‘problematisch’ zijn geïdentificeerd. WE-facilitators, vaak voormalige supply chain auditors, werken minimaal twee jaar in kleine teams om complexe gesprekken te voeren in de fabrieken en zo de uitdagingen binnen de ‘probleemfabrieken’ te begrijpen. Vervolgens ontwerpen ze creatieve oplossingen waarbij het gehele fabrieksteam wordt betrokken.
Als onderdeel van hun dialoogproces verzamelt WE program grote hoeveelheden geanonimiseerde verhalen en verwerkt deze gegevens in OASIS, hun innovatieve interne software. De OASIS-database stelt WE program in staat om patronen te herkennen, schendingen of problemen die door auditors gemist worden te identificeren, en de voortgang te monitoren.
IN HET KORT
Oprichting: 2023
DRK portfolio: sinds 2024
Sector: Rechtvaardigheid
Hoofdkantoor: Nederland
Werkzaam in: Europa, Azië
Van debat naar dialoog: het verbeteren van arbeidsomstandigheden in supply chains
Over de ondernemer: Helen Kuyper
Helen is mensenrechtenadvocaat met meer dan 20 jaar ervaring in het faciliteren van grootschalige veranderprocessen. Ze heeft wereldwijd meerdere initiatieven met belanghebbenden begeleid en meer dan 1.000 mensen getraind om hetzelfde te doen. De fysieke ervaring van het werken in een kledingfabriek in India veranderde de loop van Helen’s carrière. Haar doel is de arbeidsomstandigheden van mensen in wereldwijde supply chains te verbeteren, waar de kosten van geproduceerde goederen nog steeds de menselijke waarde overschaduwen.
IMPACT
- Ongeveer 450-500 unieke dialogen worden jaarlijks geregistreerd;
- De oplossing van WE program is in grote vraag, omdat nieuwe Europese regelgeving lidstaten van de EU stimuleert nieuwe wetten te maken op het gebied van greenwashing, duurzaamheidsrapportages en verplichte due diligence voor mensenrechten.
De OASIS-database van WE program bevat meer dan 4.000 verhalen die geanalyseerd kunnen worden.