Skip to main content

Safi Sana

Binnen de waste-to-energy sector is Safi Sana is een baanbrekende onderneming. Menselijk en organisch afval wordt namelijk omgezet in producten met toegevoegde waarde. Denk aan elektriciteit, irrigatiewater en bodemverbeteraar met hoog voedingsgehalte.

Safi Sana heeft zich ontwikkeld tot een holistische, innovatieve, dynamische en toonaangevende speler binnen de wereld van afvalbeheer. Hiermee heeft het bedrijf een uitgebreide kennisbasis inclusief partnernetwerk opgebouwd. Safi Sana deelt nu wereldwijd haar best practises.

Om een ciculaire economie te faciliteren, zorgt Safi Sana ervoor dat waardevolle grondstoffen uit afvalstromen worden teruggewonnen. Hiermee voorkomt het bedrijf dat het milieu wordt vervuild.

IN HET KORT
Opgericht: 2010
Directeur: Aart van den Beukel
Thema: Gezondheid
Werkplek: Internationaal
www.safisana.org

Safi Sana
Weesp, Nederland

Nieuwe sanitaire voorzieningen. Hernieuwbare energie.
Biologische landbouw.

Ontmoet Aart van den Beukel

Aart van den Beukel heeft meer dan 20 jaar ondernemerservaring in het opzetten van duurzame bedrijven. Voordat Aart Safi Sana oprichtte, was hij medeoprichter van een bakkerij in Amsterdam, die snel uitgroeide tot een groothandel in bakkerij en catering. Al snel was het tijd voor een nieuwe uitdaging en Aart reageerde op de vraag van het toonaangevende Safi Sana, ’s werelds eerste complete circulaire industrie; verwijdering van organisch afval voor duurzame energie en compost.

Vanuit een idee van de oprichters Aqua for All, Royal Haskoning DHV en de Nederlandse topbank Rabobank werd Safi Sana geboren. Alle drie de partners hadden verschillende motivaties om aan de Safi Sana reis te beginnen, maar ze hadden toch één ding gemeen: een visie over de waarde van vast afval en afvalwater. Ze hadden alle drie hun eigen stukjes van de complexe puzzel om waarde te creëren uit afval en deelden het besef dat ze hun krachten moesten bundelen om hun wederzijdse impact te maximaliseren. Aart had de ambitie en drive om de groep in staat te stellen een showcase-fabriek op te zetten in Accra, Ghana. In september 2016 begonnen commerciële activiteiten in de fabriek en het proof of concept werd in 2018/19 opgesteld met actuele plannen voor wereldwijde opschaling. Voor zijn visie en leiderschap ontving Aart in 2015 de Sarphati Sanitation Award voor meest veelbelovende sanitaire business case van een jonge ondernemer en de Doing Business in Africa Award in 2017.

IMPACT

  • In de komende drie jaar zal Safi Sana haar aanpak van circulaire afvalbeheerssystemen opschalen, eind 2020 een break-even bereiken in de fabriek in Ashaiman en nieuwe fabriekslocaties initiëren.
  • Tegen het einde van 2022 verwachten zij om ongeveer 120.000 begunstigden te hebben bereikt door hun werkzaamheden op het gebied van sanitaire voorzieningen en afvalbeheer in lokale stedelijke gemeenschappen.
  • Zij zullen bepleiten dat Safi Sana de voorkeursbenadering wordt voor nieuwe stedelijke sanitaire voorzieningen en afvalwaterprogramma’s, in samenwerking met de overheid en financiële instellingen om best-case scenario’s voor duurzame financieringsmethoden te promoten.
  • Safi Sana zal hun kennis promoten via de Knowledge Centre in de fabriek in Ashaiman en samenwerken met academische, industriële en maatschappelijke groepen om Safi Sana te positioneren als een internationaal expertisecentrum voor fecaal slibbeheer (FSM).
  • Tegen 2022 zal Safi Sana haar kernactiviteiten hebben uitgebreid naar nieuwe activiteiten voor energie, water en voedingsstoffen met proof of concept in spin-off business cases

Nieuws

The Toilet Accelerator & Safi Sana Story

Read more