Skip to main content

OCEANMIND

OceanMind verbetert wereldwijd de duurzaamheid van visserij. Dit doen zij allereerst door inzichten en informatie te verschaffen. Ook zorgen zij ervoor dat regels worden nageleefd. OceanMind ondersteunt hiermee zowel de autoriteiten als de toeleveringsketen van vis en schaaldieren. Het biedt de expertise en kennis die nodig is om bestaande regelgeving effectiever te handhaven en om op meer verantwoorde wijze van vissers te kopen.

OceanMind werkt veilig en vertrouwelijk samen met haar partners. Dit stelt hen in staat om veel productiever en effectiever te zijn in hun compliance- en onderzoekswerk. Ondersteund door geavanceerde technologie, waaronder machine learning en big data, maakt het team van OceanMind de visserij efficiënter. Vraag en aanbod worden verantwoord op elkaar afgestemd waardoor er beter geïnformeerde aankoopbeslissingen worden genomen.

Opgericht: 2016
CEO: Nick Wise
Chief Fisheries Analyst: Bradley Soule
Thema: Milieu & klimaatverandering
Werkplek: Internationaal, Verenigd Koninkrijk
www.oceanmind.global

OceanMind
Oxford, Verenigd Koninkrijk

Over Nick Wise & Bradley Soule

Als PADI-getrainde reddingsduiker voelt Nick zich verbonden met de oceaan. Tijdens veel van zijn duiken ontdekte hij de problemen waar de oceaan mee kampt. Daarom ontwerpt Nick al 20 jaar grootschalige, veilige softwareoplossingen die helpen bij de conservatie ervan. Zijn expertise ligt hierbij in het oplossen van complexe problemen. Dit doet hij met behulp van innovatietechnieken gericht op de behoeften van de markt. Bradley bracht het grootste deel van zijn leven op zee of denkend aan de zee door. Zo sloot hij zich als tiener al aan bij de Amerikaanse kustwacht. Hier begon hij meteen met het regelen van wetshandhaving en het opsporen van ’s werelds grootste visserijen. Ook vervulde hij verschillende operationele en leidinggevende rollen binnen de kustwacht, waaronder commandant van een patrouilleboot en plaatsvervangend hoofd van de visserijhandhaving. Brad verliet de kustwacht in 2013 om officier te worden bij Interpol in Frankrijk. Hier gaf hij leiding aan een visserijproject in wording. In 2015 verhuisde Brad naar het Verenigd Koninkrijk. Hier zette hij Project Eyes on the Seas op, een initiatief dat later OceanMind zou worden. Brad is een expert op het gebied van naleving van visserijregelgeving en maritieme surveillance.

IMPACT

In de afgelopen twee jaar heeft OceanMind dit gedaan:

  • De Britse regering helpen bij het beschermen van de biodiversiteit in haar overzeese gebieden. Dit deden zij onder het ‘Blue Belt’-programma, dat ervoor zorgt dat de regels voor beschermde mariene gebieden worden gehandhaafd.
  • De Thaise regering ondersteunen bij het hervormen van haar capaciteit voor handhaving van de visserij. Zo maakte Thailand van hun ‘gele kaart’, die ze kregen van de EU, een ‘groene kaart’.
  • Sainsbury’s en andere kopers van zeevruchten helpen om de ware herkomst van FAD-vrije tonijn te begrijpen. Dit om ervoor te zorgen dat ze een echt verantwoord product kopen.
  • INTERPOL bijstaan in het volgen van het beruchte schip STS-50. Zo kon het schip worden gevangen door de Indonesische autoriteiten. Veertien tot slaaf gemaakte mensen werden bevrijd.

Nieuws

The Hunt for the Fish Pirates Who Exploit the Sea

Lees meer