Skip to main content

Friendship Bench

Model & Strategie

Wereldwijd lijden meer dan 250 miljoen mensen aan depressies. In gemeenschappen met weinig middelen is er slechts één beroepsbeoefenaar in de geestelijke gezondheidszorg op elke 1,5 miljoen mensen. Depressie en angst zijn de twee meest voorkomende psychische stoornissen in de wereld.

Friendship Bench (FB) heeft een evidence-based, schaalbare en duurzame community-based interventie ontworpen en gevalideerd om het mentale welzijn en de kwaliteit van leven te verbeteren. Deze zijn gepubliceerd in de Journal of American Medical Association.

Via een train-de-trainer-model maakt FB gebruik van zorgmedewerkers om Problem Solving Therapy (PST) te leveren, een evidence-based vorm van cognitieve gedragstherapie die hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg biedt aan de miljoenen mensen die lijden aan depressie en angst.

IN HET KORT
Opgericht: 2018
Oprichter & CEO: Dixon Chibanda
Geestelijke Gezondheid
Werkplek: Internationaal, Afrika

friendshipbenchzimbabwe.org

Friendship Bench
Zimbabwe, Afrika

Veiligheid en verbondenheid creëren in gemeenschappen
om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Ontmoet Dixon Chibanda

Dixon Chibanda is de oprichter en Executive Director van Friendship Bench. Hij lanceerde FB in 2006, als onderzoeksproject in een van de townships van Harare. Nadien werd de FB-interventie verder verfijnd.

Chibanda heeft een Ph.D. van de Universiteit van Kaapstad (UCT) en is universitair hoofddocent aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), Department of Global Mental Health. Chibanda is Aspen Institute fellow, Mulago Foundation fellow, presenteerde op het World Economic Forum 2019 in Davos, en is een officiële TED Talk-spreker.

IMPACT

  • FB heeft Problem Solving Therapy in vijf verschillende landen getest: Zimbabwe, Malawi, Zanzibar, Kenia en de Verenigde Staten.
  • Vanaf december 2019 is de FB opgeschaald naar 72 klinieken in Zimbabwe. Het programma heeft 700 lokale zorgmedewerkers opgeleid, die meer dan 50.000 mensen hebben behandeld.
  • Een randomized control trial toont een verbetering van 60 procent in de kwaliteit van leven en een vermindering van 80 procent van de symptomen van depressie en zelfmoordgedachten na 6 maanden.
  • FB streeft ernaar om in 2025 actief te zijn in tien landen voor vijf miljoen mensen.