Skip to main content

Energy Peace Partners

Model & Strategie

Energy Peace Partners (EPP) is opgericht in 2017 en maakt gebruik van oplossingen voor klimaatfinanciering om vrede te ondersteunen in gemeenschappen die geraakt worden door gewelddadige conflicten. EPP werkt op het interessante kruispunt van vredesopbouw en hernieuwbare energie en brengt deskundigen op beide gebieden samen. Het EPP team gelooft dat hernieuwbare energie tal van positieve uitkomsten oplevert die bijdragen aan het bouwen van vreedzame, stabiele samenlevingen. Het werk van EPP is gefocust op het katalyseren van ontwikkeling van nieuwe hernieuwbare energie in kwetsbare, energiearme landen, voornamelijk in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië – waar investeringen in hernieuwbare energie beperkt zijn.

EPP heeft de Peace Renewable Energy Credit (P-REC) gelanceerd als innovatieve financieringsoplossing die de internationale markt van meer dan 1 miljard USD voor Energy Attribute Certificates (EACs) uitbreidt tot opkomende markten voor hernieuwbare energie in enkele van de meeste kwetsbare en minst geëlektrificeerde regio’s. P-RECs maken het mogelijk voor ontwikkelaars van projecten voor hernieuwbare energie in door conflict getroffen regio’s om hernieuwbare energie te gelde te maken en tegelijkertijd inkopers van hernieuwbare energie toegangspunten te bieden om projecten met een grote impact te steunen die de belofte van de revolutie van hernieuwbare energie uitbreiden naar de meest kwetsbare gemeenschappen op aarde.

IN HET KORT
Opgericht: 2017
Mede-oprichters: Dave Mozersky & Sherwin Das
Systemische armoede
Werkplek: internationaal, Afrika

www.energypeacepartners.com

Energy Peace Partners
San Francisco, Californië

Ondersteunen van hernieuwbare energie als bouwsteen voor vrede

Ontmoet Dave Mozersky & Sherwin Das

Voordat zij elkaar ontmoetten maakten Dave Mozersky en Sherwin Das afzonderlijk carrière in internationale vredesopbouw en conflicttransformatie. Dave was gespecialiseerd in mediation en vredesprocessen in de Hoorn van Afrika, werkte voor organisaties zoals de International Crisis Group, de Afrikaanse Unie en Humanity United. Sherwin werkte aan conflictpreventie en vredestichting voor de Verenigde Naties in Centraal Afrika, Oost-Europa, de Balkan en het Secretariaat van de VN. De twee ontmoetten elkaar toen Dave het Program on Conflict, Climate Change, and Green Development aan UC Berkeley’s Renewable Energy and Appropriate Laboratory (RAEL) stichtte. Sherwin kwam aan boord als Senior Fellow.

Bij UC Berkeley identificeerden zij allereerst een sterke overlap tussen landen met een hoog niveau van energiearmoede en landen getroffen door conflict en klimaatgevolgen. Zij observeerden dat de wereldwijde revolutie in hernieuwbare energie niet de kwetsbare landen waar zij gewerkt hadden bereikte en zij streefden ernaar om het potentieel van hernieuwbare energie te ontwikkelen als een instrument voor vrede. Door verschillende economische instrumenten te evalueren die de ontwikkeling van hernieuwbare energie over de hele wereld hebben ondersteund en die konden worden aangepast aan onstabiele omgevingen, hebben zij het idee van de Peace Renewable Energy Credit (P-REC) bedacht om nieuwe hernieuwbare energieprojecten in door conflict getroffen landen te ondersteunen. Hun inzet om P-RECs te ontwikkelen en op de markt te brengen leidde tot de oprichting van Energy Peace Partners.

IMPACT

  • De aankoop door Microsoft van de allereerste P-RECs – uitgegeven door EPP van de nieuwe 1,3-megawatt zonne-energiecentrale van de lokale zonneontwikkelaar Nuru in de Democratische Republiek Congo (DRC) – financierde de installatie van straatverlichting in een onlangs geëlektrificeerde buurt van Goma, de hoofdstad van de door conflict getroffen provincie Noord-Kivu, waar in veel buurten slechts 3% van de bewoners toegang heeft tot elektriciteit.
  • De door P-REC gefinancierde straatlantaarns hebben voor een omwenteling gezorgd: 28.000 inwoners hebben geprofiteerd van meer veiligheid en beveiliging ‘s nachts, meer commerciële activiteit omdat bedrijven nu ‘s nachts open blijven en minder afhankelijkheid van dure en vervuilende dieselgeneratoren in een gebied dat nooit een infrastructuur voor het elektriciteitsnet heeft gehad.
  • Nu de eerste P-REC-transacties zijn uitgevoerd breidt EPP zijn pijplijn van P-REC-projecten uit over zijn doellanden in Afrika en verkent het de eerste P-REC-projecten in Azië. Het doel is om de P-REC markt op te schalen en zo meer financiering voor hernieuwbare energieprojecten vrij te maken voor meer gemeenschappen in enkele van de meest fragiele en energiearme regio’s ter wereld.

Nieuws

Gefeliciteerd Energy Peace Partners

Read more