Skip to main content

AMANI GLOBAL WORKS

Model & Strategie

De Democratische Republiek Congo, 16de ter wereld in bevolkingsgrootte, staat op nummer 182 van de 193 landen op de wereld als het gaat om kinder- en moedersterfte. Op het afgelegen eiland Idiwi – het op één na grootste mereneiland in Afrika met meer dan 300.000 inwoners – zijn de gezondheidsresultaten nog zorgwekkender: data verzameld tussen 2012 en 2017 suggereert dat 18 op de 1.000 vrouwen overlijden tijdens de geboorte van hun kind – één van de hoogste moedersterftecijfers ter wereld; 90% van de schoolgaande kinderen heeft darmwormen; 89% van de huishoudens lijdt honger; de gemiddelde levensverwachting bij geboorte is een schokkende 25 jaar. De meeste sterfgevallen in Iwidi worden veroorzaakt door geneeslijke en voorkombare ziektes zoals ondervoeding en malaria, maar de slechte infrastructuur voor gezondheidszorg op dit extreem geïsoleerde eiland heeft de vooruitgang van deze regio belemmerd.

Amani Global Works biedt diensten aan het eiland Idiwi op het Kivumeer, met het oog op het creëren van een reproduceerbaar model voor het verstrekken van gezondheidszorg over het vasteland. Amani Global Works biedt directe zorgverlening en heeft daarmee een functionerend gezondheidssysteem opgebouwd, door 1) het betalen, trainen en toezichthouden op al het personeel, inclusief Community Health Workers, zodat zij consistent zorg kunnen verlenen en constant kunnen verbeteren, 2) het opzetten van bevoorradingsketens en -systemen zodat voorraden, medicijnen en uitrusting altijd beschikbaar zijn en 3) gerichte aanleg en verbetering van infrastructuur om aan exploitatie-eisen te voldoen.

IN HET KORT
Opgericht: 2010
Medeoprichters: Jacques Sebisaho & Mimy Mudekereza
Gezondheid
Werkplek: Internationaal, Afrika
amaniglobalworks.org

Amani Global Works
DRC, Afrika

Genees. Zorg. Maak heel.

Ontmoet Jacques Sebisaho & Mimy Mudekereza

Het getrouwde duo Dr. Jacques Sebisaho en Mimy Mudekereza heeft Amani Global Works opgericht in 2010 om gezondheidszorg te bieden aan de mensen op hun thuiseiland Idiwi. Dr. Jacques Sebisaho heeft een geneeskundediploma van de National University of Rwanda, een master Public Administration van Baruch College, een bachelor Biomedische Wetenschappen van de Catholic University of Bukavu en een filosofiediploma van Grand Seminaire Monseigneur Busimba in Goma. Zijn coschappen liep hij op Interne Geneeskunde bij de Cliniques Universitaires Saint-Luc de Louvain in Brussel en hij specialiseerde zich in Gezondheidsbeleid aan het Baruch College in New York. In zijn proefschrift voor zijn diploma Biomedische Wetenschappen onderzocht Dr. Sebisaho de impact van de toestroom van Rwandese vluchtelingen in 1994 op het Congolese zorgsysteem bij het verstrekken van vaccinaties voor kinderen. Als onderdeel van zijn klinische medische opleiding heeft Dr. Sebisaho zes maanden op het platteland van Rwanda doorgebracht met het geven van prenatale zorg, gezinsplanning, voorlichting over voeding en malariapreventie aan vrouwen en heeft hij gewerkt met HIV-geïnfecteerde kinderen in Butare.

Mimy Mudekereza is medeoprichter en Directeur van Gezondheidsprogramma’s van Amani Global Works. Zij is ook klinisch verpleegmanager op de afdeling spoedeisende hulp van het New York Presbyterian Hospital/Columbia University Medical Center. Daarvóór was ze de administrateur en manager van het Ifendula ziekenhuis in de Oost Democratische Republiek Congo waar ze de financiën, human resources, ontwikkeling, operaties en gemeenschapsinitiatieven beheerde. Tijds haar studie in de Democratische Republiek Congo was Mimy President of Catholic Students en President of the Economic Forum. Ze heeft gesproken op verschillende nationale en internationale evenementen, waaronder het International Prayer for Peace in Washington DC in 2006, over de rol van vrouwen in vrede en ontwikkeling in het Grote Merengebied van Afrika.

IMPACT

  • Sinds de oprichting in 2010 heeft Amani meer dan 220 gezondheidswerkers opgeleid en 12 satellietklinieken en een referentieziekenhuis opgericht.
  • Terwijl de Congelese regering 40 dollar per persoon uitgeeft voor basisgezondheidszorg kan Amani Global Works basisgezondheidszorg bieden voor slechts 18 dollar per persoon.
  • Vandaag de dag biedt Amani Global Works gratis gezondheidszorg aan 300.000 mensen in Idiwi en het schaalbare model van Amani Global Works is klaar om de wereldwijde gezondheidszorg te transformeren.