Skip to main content

TEAM

Nicco Mele

Managing Director

Als Managing Director van de Foundation speelt Nicco Mele een leidende rol bij het zoeken naar nieuwe investeringen en werkt hij samen met de leiders van die organisaties als operationeel partner en bestuurslid om capaciteit op te bouwen en hun maximale impact te bereiken naarmate ze groeien. Als lid van het senior leiderschapsteam van de Foundation helpt hij ook bij het uitvoeren van de strategie en het bereiken van de doelen van de Foundation en draagt ​​hij bij aan het kennisleiderschap en samenwerkingsontwikkeling. Nicco’s eerdere ervaring omvat het oprichten van technologiebedrijven, het werken aan politieke campagnes en een functie als Senior Vice President en Vice-Publisher verantwoordelijk voor digitale media en producten bij de Los Angeles Times. Hij adviseert verschillende startups, waaronder Blueprint Robotics (on-demand productie), Optimus Ride (autonome voertuigen), Plympton (publicatie) en Cignify (data-analyse). Het boek van Nicco, “The End of Big: How The Internet Makes David The New Goliath”, gepubliceerd in 2013, onderzoekt de gevolgen van het leven in een sociaal verbonden samenleving, voortbouwend op zijn jarenlange ervaring als innovator in politiek en technologie. Het boek is vertaald naar het Japans en Koreaans.

Nicco werd geboren als kind van ouders die in het buitenland werkten en bracht zijn vroege jaren door in Azië en Afrika, voordat hij afstudeerde aan het College van William en Mary in Virginia met een bachelordiploma. Hij werkte vervolgens voor verschillende vooraanstaande belangenorganisaties, waar hij pionierde met het gebruik van sociale media als een stimulerende kracht voor fondsenwerving. Als webmaster voor de presidentiële kandidaatstelling van gouverneur Howard Dean in 2004 wisten Nicco en het campagneteam het gebruik van technologie en sociale media populair te maken, wat een revolutie teweegbracht in politieke fondsenwerving en de Amerikaanse politiek hervormde. Vervolgens heeft hij mede Echo & Co opgericht, een bedrijf dat digitale ervaringen, producten en diensten ontwerpt en bouwt om belangrijke doelen te verbinden met mensen die daar om geven.

Meer recent was Nicco de directeur van het Shorenstein Centre on Media, Politics and Public Policy aan de Harvard Kennedy School, waar hij nieuwe programma’s opzette die gericht waren op het begrijpen van foutieve informatie op sociale netwerken, duurzame modellen voor lokale journalistiek, institutioneel antiracisme in media en algoritmen en platformverantwoordelijkheid. Hij blijft lesgeven aan de Kennedy School over de impact van technologie op media, politiek en openbaar beleid.

Nicco fungeert als bestuursvoorzitter van Democracy Works en is bestuurslid van de Nieman Foundation for Journalism in Harvard. Nicco was medeoprichter van het Massachusetts Poetry Festival en in 2014 produceerde hij een documentaire over de dichter W.S. Merwin, “Even Though the Whole World is Burning”.

Voor meer informatie over Draper Richards Kaplan Foundation, bezoek onze US-website op www.drkfoundation.org.