Skip to main content

Den Haag, 28 oktober 2020 – Vandaag opent de internationale Draper Richards Kaplan (DRK) Foundation de deuren van het Europees hoofdkantoor in Den Haag tijdens ImpactFest 2020. De oprichters van de Amerikaanse stichting kiezen specifiek voor Nederland, en Den Haag in het bijzonder, vanwege het goede vestigingsklimaat voor ondernemingen die zich richten op maatschappelijke impact. De DRK Foundation stelt in een vroeg stadium kapitaal en kennis beschikbaar aan startende ondernemers om complexe problemen in de samenleving aan te pakken. De foundation stelt hiervoor een nieuw fonds van 80 miljoen euro beschikbaar.

Uniek startkapitaal
De werkwijze van de DRK Foundation is zeer uniek. De stichting financiert ondernemers die sociaal impactvolle ideeën hebben met een gift en/of een lening. Vervolgens worden ondernemers drie jaar intensief begeleid om hun organisatie op te bouwen en aantoonbare impact te creëren. Een vertegenwoordiger van de DRK Foundation neemt zelfs plaats in het bestuur en zet daarbij alle beschikbare middelen en het internationale netwerk in om de onderneming te laten groeien. Door vermogen te investeren in ondernemingen met een maatschappelijke missie, draagt de stichting bij aan de ontwikkeling van een duurzame, eerlijke maatschappij.

Europese founding partners
De DRK Foundation heeft uitgebreid onderzocht waar ze haar nieuwe Europese hoofdkantoor wilde vestigen en heeft in Den Haag, Internationale Stad van Vrede en Recht, de perfecte founding partner gevonden. Onder de vlag van ImpactCity heeft Den Haag de brug geslagen tussen werken aan een betere wereld enerzijds en ondernemerschap anderzijds. ImpactCity is uitgegroeid tot één van de toonaangevende impact ecosystemen van Europa. De DRK Foundation viert de opening van haar Europese hoofdkantoor vandaag tijdens ImpactFest. Het jaarlijkse evenement geeft missie gedreven organisaties een platform om hun innovatieve oplossingen te presenteren, te pitchen voor investeerders en kennis uit te wisselen.

Wethouder Saskia Bruines:
De focus ligt in Den Haag op ondernemers die laten zien dat economisch succes en maatschappelijk rendement hand in hand gaan. De DRK Foundation is wereldwijd een van de bekendste fondsen op dit vlak en is daarom voor Den Haag de ideale partner om verder te bouwen aan een sociale en duurzame economie.

Het netwerk van Den Haag brengt investeerders als de DRK Foundation en financiers als Rabobank samen met als doel om groeikapitaal toegankelijk te maken voor impact ondernemers. Rabobank is nu tevens één van de eerste founding partners van de DRK Foundation in Europa. 

Harry Wientjens – directeur Particulieren & Private Banking Rabobank Regio Den Haag:
“Om social entrepreneurs in hun start-up en scale-up fase goed te ondersteunen is samenwerking van overheid en bedrijfsleven essentieel. Met de komst van DRK naar Den Haag en het founding partnership met de gemeente Den Haag en Rabobank zetten we met zijn drieën een forse stap om deze stad neer te zetten als Impact stad van Nederland. Door juist in social entrepeneurs te investeren zorgen we voor Growing a Better World together”. 

Groei maatschappelijke impact
Steeds meer organisaties stellen zich ten doel om maatschappelijke impact te creëren. Recent onderzoek van de Thomson Reuters Foundation toont een sterke verbetering van het vestigingsklimaat voor sociaal ondernemers in Nederland. Op een ranglijst van de 45 grootste economieën in de wereld Nederland omhoog geschoten van plek 25 naar plek 7. Daarnaast is impact investeren (met maatschappelijk rendement) wereldwijd de snelst groeiende tak van investeren. De coronacrisis heeft de noodzaak van een impacteconomie nog eens extra onderstreept.

Lisa Jordan, Managing Director DRK Foundation Europa:
“We zijn ontzettend blij dat de DRK Foundation vandaag, samen met haar founding partners, hier in Nederland ons Europese hoofdkantoor mogen openen. Met onze nieuwe partners en ons nieuwe fonds van 80 miljoen euro zien wij uit naar het ondersteunen van maatschappelijke innovaties.

Eén van de eerste Nederlandse ondernemingen die de DRK Foundation ondersteunt is Safi Sana, een onderneming die menselijk en organisch afval omzet in producten met toegevoegde waarde zoals elektriciteit en irrigatiewater.

Over DRK Foundation
De DRK Foundation financiert en ondersteunt sinds 2002 vanuit de Verenigde Staten ondernemers met de potentie om maatschappelijk en ecologische impact te maken. De organisatie heeft vestigingen in India en Afrika – en nu dus ook in Europa. De organisatie ondersteunt op dit moment 176 ondernemingen. Zij richten zich op het verbeteren van gezondheidszorg, onderwijs, voedselzekerheid, sociale rechtvaardigheid, water en sanitaire voorzieningen, transparantie en verantwoordingsplicht en onderdak.
www.drkfoundation.nl

Over Gemeente Den Haag
ImpactCity Den Haag is de stad voor ondernemers die willen bouwen aan een betere wereld. De stad stimuleert ‘doing good & doing business’ op allerlei manieren, zoals hulp bij vestiging, zichtbaarheid, financiering, netwerk, een goede infrastructuur en zakelijk advies. Het lokaal gewortelde, maar toch sterk internationale netwerk van Den Haag verbindt ngo’s, kennisinstituten, gevestigde bedrijven, overheden en vele innovatieve ondernemers die werken aan het oplossen van de wereldwijde uitdagingen.
www.impactcity.nl  /  www.impactfest.nl